Ronde 1 spelregels 2016-2017

Vraag 1                      Let op: De vragen hebben betrekking op de nieuwe spelregels 2016-2017

Na een correct genomen doelschop waait de bal terug, waarna hij door de nemer van de doelschop met de handen wordt tegengehouden om een doelpunt te voorkomen. Wat zal de scheidsrechter nu moeten beslissen?

 1. Hij laat hervatten met een indirecte vrije schop wegens het voor de tweede maal spelen van de bal
 2. Hij laat de doelschoppen overnemen
 3. Hij kent een strafschop of een indirecte vrije schop toe
 4. Hij kent een strafschop toe en stuurt de speler van het speelveld wegens het voorkomen van een duidelijke scoringskans

 

Vraag 2

Een aanvaller schiet de bal op het doel. De doelman werpt een volle bidon tegen de bal, waardoor deze niet in het doel gaat. Wat zal de scheidsrechter nu moeten beslissen?

 1. De doelman wordt wegens het voorkomen van een duidelijke scoringskans c.q. doelpunt van het speelveld gezonden. Het spel wordt hervat met een strafschop.
 2. De doelman ontvangt een waarschuwing door het tonen van een gele kaart wegens onsportief gedrag. Het spel wordt hervat met een indirecte vrije schop op de plaats waar de bidon de bal raakte.
 3. De doelman ontvangt een waarschuwing door het tonen van een gele kaart wegens onsportief gedrag. Het spel wordt hervat met een indirecte vrije schop, op de plaats waar de doelman stond toen hij de bidon wierp.
 4. De doelman ontvangt een waarschuwing door het tonen van een gele kaart wegens onsportief gedrag. Het spel wordt hervat met een strafschop.

 

Vraag 3

Wanneer begint de bevoegdheid van de scheidsrechter in het amateur voetbal om disciplinaire straffen (gele of rode kaart) te geven?

 1. Wanneer de bal de eerste omwenteling heeft gemaakt.
 2. Zodra hij het speelveld betreedt om de wedstrijd te laten aanvangen.
 3. Zodra hij zijn kleedkamer verlaat om de wedstrijd te laten aanvangen.
 4. Zodra hij het speelveld betreedt om aan zijn warming-up te beginnen.

 

Vraag 4

De scheidsrechter heeft het spel onderbroken vanwege een ernstige botsing tussen twee tegenstanders. Nadat de verzorger zijn werk heeft gedaan en een ieder die niet thuishoort op het speelveld het speelveld weer heeft verlaten, gaat de scheidsrechter het spel hervatten met een scheidsrechtersbal. Welke beslissing is nu de juiste?

 1. De bal, nadat deze de grond heeft geraakt, wordt rechtstreeks in het doel van de tegenstander geschoten. Scheidsrechter kent een doelpunt toe.
 2. De bal, nadat deze de grond heeft geraakt, wordt aangenomen met de linkervoet en vervolgens rechtstreeks in het doel van de tegenpartij geschoten. Scheidsrechter kent een doelpunt toe.
 3. De bal, nadat deze de grond heeft geraakt, wordt aangenomen met de linkervoet en vervolgens rechtstreeks in het doel van de tegenpartij geschoten. Scheidsrechter laat de scheidsrechtersbal overnemen.
 4. De bal, nadat deze de grond heeft geraakt, wordt aangenomen met de linkervoet en vervolgens rechtstreeks in het doel van de tegenpartij geschoten. Scheidsrechter fluit af en kent een doelschop toe aan de tegenpartij.

 

Vraag 5

Er wordt een hoekschop toegekend, omdat de bal geheel en al over de doellijn is gegaan en het laatst is geraakt door een speler van de verdedigende partij en er geen doelpunt is gemaakt. Uit de toegekende hoekschop wordt de bal rechtstreeks in het eigen doel gewerkt. Welke beslissing van de scheidsrechter is de juiste?

 1. Scheidsrechter laat de hoekschop overnemen
 2. Scheidsrechter kent een hoekschop toe aan de tegenpartij
 3. Scheidsrechter keurt het doelpunt goed
 4. Scheidsrechter geeft de hoekschopnemer een waarschuwing door het tonen van de gele kaart en laat de hoekschop overnemen.

Antwoorden versturen tot 20 oktober 2016 naar:  jwillems1957@home.nl

alfazon
Cock van der Loo
//