Wim van Wel: secretaris met liefde voor de keuken

Geboren in Almelo, maar op vijfjarige leeftijd naar Den Bosch verhuisd. Wim van Wel vestigde zich in 1981 in het pittoreske Engelen. In 1990 werd hij leider van het elftal van zijn zoon. Daarna is het balletje gaan rollen en is hij steeds meer gaan doen in de voetballerij. Dat ontaardde in het voorzitterschap van FC Engelen. Sinds kort is hij toegetreden tot het bestuur van de COVS als secretaris. Een portret van een echte Engelenaar.

…leden persoonlijk benaderen’

Interview uit 2006 door Yoerak J. van Voorst

Waarom ben je scheidsrechter geworden?
De wedstrijden van het elftal van mijn zoon hadden een scheids-rechter nodig. Dat ben ik toen gaan doen. Ik vond dat dusdanig leuk dat ik de cursus ben gaan doen. Ik ben toen gelijk senioren gaan fluiten, omdat ik een enorm leuke hobby had ontdekt.

Wat betekent de COVS voor jou?
Als je een sport of hobby gaat beoefenen dan moet je jezelf kunnen organiseren. Ook de omgang met andere mensen is belangrijk. Gezellig samen zijn en met elkaar trainen hoort daar allemaal bij.

Wat kan de COVS van jou verwachten als secretaris?
Ik zal mij volledig inzetten om het bestuurlijk op niveau te houden.

Je eerste wedstrijd als scheidsrechter?
Als ik me niet vergis was dat Audacia 3 tegen VOW 3, maar ik kan me geen details meer herinneren.
Ik heb daar wel een rapport voor gekregen, waar ik bijzonder tevreden over was. In het begin is het best zwaar als je net met je hobby begint.

Wie was je voorbeeld als scheidsrechter?
Ik heb niet echt een voorbeeld, maar als ik Colina zie fluiten, dan vind ik vooral zijn uitstraling geweldig.

Anekdote als voorzitter van FC Engelen?
Voorzittersschap gaat niet over 1 nacht ijs. Je maakt heel veel leuke dingen mee. Het kampioensschap naar de vierde klasse was toch erg leuk. Bij het voorzittersschap zijn de mensen eromheen erg belangrijk. Alleen begin je namelijk niets.

Meest talentvolle scheidsrechter van dit moment?
Er lopen diverse goede scheids-rechters rond, maar het belangrijkste is dat men aan vernieuwing doet. Jonge scheidsrechters moeten op hoger niveau de kans krijgen. Onze leden moeten de kans krijgen om hoger op te komen. Als vereniging moeten we daar aan meewerken, door ze naar voren te brengen bij de KNVB. Ik zie het als een bestuurstaak binnen de COVS.

Moet een scheidsrechter zelf gevoetbald hebben?
Nee. Als voetballer kun je wel het voordeel hebben dat je je beter kunt inleven in bepaalde situaties en emoties. Maar als je goed met je sport bezig bent, dan heeft dat totaal geen invloed op het functioneren van de scheidsrechter. Het voordeel als je niet gevoetbald is dat je ojectiever fluit.

Anekdote als scheidsrechter?
Er zijn wel van die contact momenten met spelers. Als er een relatief makkelijke bal ver naast geschoten wordt, dan maak ik wel eens een opmerking tegen zo’n speler. Geven we schouderklopjes en lachen ons kapot. Dat zijn hilarische momenten die het voetbal ook leuk maken.

Wat zou je willen terugdraaien? (regel of verandering)
Buitenspel mag wel eens anders geregeld worden. Het liefst gewoon afschaffen. Laat die spits maar lekker gaan.

Hoogtepunt?
Tot nu toe promotie naar groep 4.

Dieptepunt?
Ik gaf een volkomen terechte rode kaart. De rapporteur meende in zijn rapport dit tegen te moeten spreken. Dat soort mensen maken onze hobby kapot. Een rapporteur moet de scheidsrechter beoordelen en zich niet bemoeien met de sancties.

Stelling 1: Betaald voetbal hoort bij de commerciële zender?
Ben ik het niet mee eens. Voetbal moet voor iedereen toegankelijk zijn. Ik ben bang dat bij de commerciële zender het voetbal achter de decoder verdwijnt.

Stelling 2 Amateurvoetbal hoort bij de publieke omroep?
Zeker. Er mag daar best meer aandacht aan besteed worden.

Als voetbal niet zou bestaan…
dan zou ik iets in de watersport gaan doen. Een andere grote hobby van mij is koken. We zitten in een kookclub van 6 personen en gaan dan gezellig koken. Of zoals dat in de haute cuisine eigenlijk heet: ‘ culinair proeven en dan vooral commentaar leveren op de culinaire lekkernijen. De kookclub rapporteert in wezen het eten.

Opmerkelijkste wedstrijd?
Duitsland – Nederland in 1974.

Stelling 3: In het betaalde voetbal is geen ruimte voor supporters van de bezoekende partij
Daar ben ik het niet mee eens. Het publiek heeft het recht om aanwezig te zijn bij een wedstrijd. Wel op een normale manier. Als mensen zich niet kunnen gedragen, dan moeten die personen geweerd worden. Een meldplicht bij de politie zou een goede optie voor die groep zijn.

Hoe zie je de toekomst van de scheidsrechter?
Zonnig. De laatste jaren is het aantal toch toegenomen. Binnen de vereniging moeten we actief lobbyen. Dat is een belangrijke taak van het bestuur.

Hoe krijgen we de leden naar de clubavond?
Door het vooral aantrekkelijk te maken. Scheidsrechters moeten elkaar onderling pushen. Persoonlijk uitnodigen helpt ook. Vaak willen de leden wel komen, maar vergeten het gewoon dat er weer een clubavond is.

Vers is het lekkerst
//