Derde plaats spelregelteam bij het NK te Heerenveen

Spelregelteam Den Bosch haalt zeer verdienstelijk derde plaats NK Spelregels 2017.

Zaterdag 10 juni vond deze plaats in Tjalleberd bij het MFA Aengwirden, nabij Heerenveen. Naast de organiserende vereniging waren de navolgende verenigingen aanwezig: Arnhem, Schagen-Den Helder, Drachten, SVO Venlo, SVA Amsterdam en COVS Den Bosch.

De aanloop van ons team was allesbehalve vlekkeloos. Nadat in de districtfinale in Eindhoven aartsrivaal de Langstraat ons had afgetroefd bleek dat De Langstraat vanwege hun clubdag op 10 juni niet kon deelnemen aan de landelijke finale. De Langstraat nodigde ons uit om Zuid 1 te vertegenwoordigen op de landelijke finale. We waren zeer vereerd met de uitnodiging. Precies een week voor vertrek bleek dat na een hertelling van de punten COVS Breda exact evenveel punten had als ons.  De landelijke spelregelcommissie had besloten om een barrage wedstrijd te houden op dinsdagavond 6 juni tussen beide teams, gehouden te Eindhoven. Op de dag zelf kwam het bericht dat Breda geen representatief team kon opstellen en hiermee de kans aan zich voorbij liet gaan tot deelname aan de landelijke finale. Vanaf dat moment kon de voorbereiding voor de finale pas echt beginnen.  Gelukkig kon teamlid Hasan Cakir een busje via zijn werkgever regelen voor vervoer. Ook hadden we al via airbnb een woning in Steggerda voor één nacht geboekt.

Vrijdagavond 18:00 vertrokken we richting Friesland. Het was een lange reis en gelukkig hadden we een huisje gehuurd. Om 20:45 net voor aanvang Nederland-Luxemburg kwamen we op de plaats van bestemming aan. Na een rondje gemaakt te hebben in ons mooie tijdelijk huis, en een ieder zijn slaapplaats al had gereserveerd konden we gaan uitrusten terwijl de wedstrijd van het Nederlands elftal goed te kijken waard was. Aan het einde van de wedstrijd begonnen onze magen een beetje te knorren, zeker bij de Ramadan boys. Er werd daarom vanuit de plaatselijke cafetaria wat patat en snacks gehaald. Overige boodschappen hadden we de dag van tevoren al bij elkaar gesprokkeld. Nadien werd de focus door coach Leo gelegd om ons op scherp te zetten door flink te oefenen voor de naderende finale. Om 01:00 besloten we te stoppen en onze belangrijke nachtrust te gaan nemen. Zoals het hoort stond er op de wedstrijddag een heerlijk gevarieerd ontbijtje voor ons klaar.

Een beetje opgetogen en met goede moed vertrokken we richting Heerenveen. Op tijd aangekomen bleek de locatie splinternieuw te zijn.  Na een warm welkom door de voorzitter van Heerenveen e.o. kon de wedstrijd beginnen.  Ons wedstrijd team bestond vandaag uit Bayram Cakir, Jan Willems en Nico Opstraat. Hasan Cakir was reserve en natuurlijk Leo van Beurden de coach. De eerste ronde bestond uit schriftelijke vragen. Na afloop voorzagen we hier niet al teveel punten verloren te hebben. De volgende ronde waren twee series van ieder 5 vragen. Na afloop bleek dat Den Bosch eerste stond met niet minder dan 4 punten voorsprong op onze naaste belagers Drachten & Rotterdam. De schriftelijke score wordt pas op het einde van de dag meegenomen. Een mooie uitgangspositie om mee te gaan lunchen.

Na de lunch stonden de gevreesde mondelinge vragen op ons te wachten. Als eerste moest Bayram aan de bak. Baryram wurmde zich hier uitstekend doorheen en kwam uit op de maximale score van acht. Jan en Nico waren daarna aan de beurt. Was het de inmiddels de hoog verwachte tussenstand of brak toch de onervarenheid (mondelinge vragen) Jan en Nico op. Jan vergaarde slechts zeven en Nico acht punten in de wacht. De daaropvolgende tussenstand had ons teruggeworpen naar de vierde plaats. Het was even slikken en moesten elkaar weer oppeppen want we stonden ook maar drie punten achter op de – met eenzelfde puntenaantal – drie koplopers.
De volgende ronde betrof de beeldvragen waarvan een ieder 6 voorgeschoteld kreeg. Dit onderdeel lag ons wel. Hier scoorde wij met Arnhem de hoogst aantal punten. Na de beeldvragen stond Den Bosch weer terug op de eerste plaats met 1 punt voorsprong op Rotterdam. Met alleen nog de 5 vragen in de quizronde en de schriftelijke tellingen te gaan kwamen we een beetje in een euforie stemming.

Na de Quizronde waarbij Bayram geen steekje liet vallen en daarentegen Jan en Nico ieder 1 vraag fout hadden.  Een nieuwe tussenstand gaf aan dat Rotterdam 272 punten had met Drachten 3 punten erachter en den Bosch werd op 4 punten zetten. Met deze minieme verschillen zouden de scores van de schriftelijke vragen doorslaggevend gaan worden. Omdat de Jury lang op zich liet wachten was de spanning ongelofelijk groot. Voor de uitslag bekend kon worden bleek dat er nog een mondelinge barrage vraag gespeeld moest worden tussen de teams van Drachten en den Bosch. Was dit om plaats 1/2 of 2/3? Omdat Bayram het beste had gescoord in zijn mondelinge vraag werd hij naar voren geschoven.  Hij moest het opnemen tegen Jan Pultrum van Drachten. De latere persoonlijke winnaar! Deze vraag werd gewonnen door Drachten. Daarna kon worden overgegaan tot het meedelen van de einduitslag.

Na de bekendmaking van de uitslag, waren na het noemen van de nummers 4 t/m 8 alleen Drachten, Rotterdam en Den Bosch nog in de race. Al snel bleek dat Den Bosch na barrage zéér verdienstelijk derde was geworden, Drachten werd tweede en de uiteindelijke winnaar is RSV Rotterdam.  Na de tellingen van de schriftelijke ronde had Rotterdam toch nog een aanzienlijke voorsprong  op de nummers 2 en 3 die een gelijk aantal punten behaalden. Gefeliciteerd RSV Rotterdam. De persoonlijk winnaar werd Jan Pultrum met 135 punten. Bayram , Jan & Nico scoorde respectievelijk 122, 121 & 120 punten en werden hiermee 5, 7 & 8.

De Eindstand:
1. RSV Rotterdam               376 pnt
2.  Drachten                        363 pnt (wint na barrage te tweede plaats)
3.  Den Bosch                     363 pnt
4.  Arnhem e.o.                   346 pnt
5.  SVO Venlo                       334 pnt
6.  Schagen-Den Helder     326 pnt
7.  SV Amsterdam                303 pnt
8.  Heerenveen                     291 pnt
Tot slot mogen we als team trots zijn met de behaalde ( ex aeguo 2de) derde plaats.

Namen het team COVS Den Bosch Coach Leo van Beurden, Spelers  Bayram Cakir, Hasan Cakir, Nizam Kaya, Nico Opstraat & Jan Willems. Mentor en supporter Joop van Balsfoort

 

alfazon
Cock van der Loo
//