Hans Hageman direct enthousiast

Hans Hageman is een positieve, sociale en gedreven persoon. Voordat hij scheidsrechter werd, was hij jaren jeugdtrainer bij voetbalvereniging RKKSV en jeugdcoördinator. Op de club zochten ze mensen die de cursus scheidsrechter wilden gaan volgen, ook om te gaan fluiten bij de club. Ik heb me hiervoor aangemeld en werd erg enthousiast, meer dan ik van te voren verwacht had. Hans is nu een jaar lid van onze vereniging. Hij verwacht van de COVS ondersteuning waar nodig en van zijn kant levert hij dan een positieve bijdrage. We maken kennis met een ambitieuze nieuwe scheidsrechter.

Interview uit 2007 door Yoerak J. van Voorst

Wanneer en waar ben je begonnen met voetballen?
Ik heb nooit gevoetbald, alleen vroeger veel op straat. Verder ben ik altijd trainer geweest.

Je eerste wedstrijd als scheidsrechter?
Volgens mij was dat HSSC’61- Sleeuwijk, ik vond het heel erg spannend en moest meteen na 4 minuten een penalty toekennen aan de bezoekers.

Wie was je voorbeeld als voetballer?
Mario Been, zonder enige twijfel.

Wie is je voorbeeld als scheidsrechter?
Collina

Favoriete voetballer en waarom?
Willem van Hanegem, geen gelul gewoon voetballen, daar houd ik zelf ook van, geen woorden maar daden, Feyenoord dus!

Welke bezigheden naast het fluiten doe je nog meer?
De rest van mijn vrije tijd gaat toch wel naar mijn gezin. Ook kijk ik graag films als ik daar even tijd voor heb…

Wat vind je de mooiste (spel)regel? 
De voordeelregel, zonder enige twijfel, wat is dat toch een heerlijk gevoel als je die goed kunt toepassen, vooral als daar een doelpunt uit voortkomt natuurlijk. 

Wat is er leuk aan spelregels?
Dat ze je meehelpen een wedstrijd in goede banen te kunnen leiden.

Hoe pak jij de controle van de spelerspassen aan?
Gewoon zoals voorgeschreven, ik heb er niet zo’n moeite mee.

Wat doe jij om het voetbal leuk te houden?
Plezier uitstralen in het veld als scheidsrechter vind ik heel erg belangrijk, je moet ook kunnen lachen met de voetballers en/of een geintje kunnen maken. Uit mijn rapporten kan ik opmaken dat de rapporteur hier ook zeker op let. Mij kost het echt geen enkel moeite, want ik heb veel plezier in het leiden van de 
wedstrijden. 

Bos of Balkenende? 
Ik vind Balkenende beter over komen.

Oranje heeft Seedorf weer nodig?
Het is beter als ik hier niet op reageer, want ik heb niet zo’n hoge pet op van onze bondscoach.

Straatvoetbal of Johan Cruyffcourt?
Straatvoetbal natuurlijk. Dat is van vroeger uit.

Opmerkelijkste wedstrijd die je ooit gezien hebt?
Sorry, maar dan kies ik toch echt voor een wedstrijd van mijn cluppie!
FC Groningen- Feyenoord 0-5. We werden daar in Groningen kampioen, uiteraard ben ik er naar toe geweest, een dag van tevoren 8 kaartjes gekocht voor toen 800 gulden! Op de dag zelf 6 kaarten weer verkocht voor 1000 gulden en toen de wedstrijd nog. Wat een ambiance en een Heerlijk doelpunt van Joszef Kiprich, mijn held toendertijd. Na de wedstrijd plankgas terug naar Rotterdam om de huldiging mee te kunnen maken. (speciaal voor de bezoekers van de wedstrijd was er ruimte vrijgehouden voor het bordes op de Coolsingel) Een dag om nooit meer te vergeten, met overigens Willem van Hanegem als trainer. 

Sport is een primaire levensbehoefte…
Nee, dat vind ik niet, maar het is natuurlijk wel belangrijk.

Als voetbal niet zou bestaan…
Dan zou er wel iets anders zijn waar men zich op zou storten.

Hoe zie je jouw toekomst als scheidsrechter?
Laat ik het zo zeggen, ik ben pas een jaar aan het fluiten, maar ik ga zoals eerder vermeld er alles aan doen om er zo veel mogelijk uit te halen en ik hoop dan op 1ste klasse en aansluitend hoofdklasse. Maar het 
belangrijkste vind ik echt dat ik er plezier in blijf houden.

Hoe zie je de toekomst van de scheidsrechter in het algemeen?
Hopelijk gaan we in het amateurvoetbal niet ook met die koptelefoontjes lopen op het veld, want dat vind ik geen gezicht, het moet gewoon mensenwerk blijven. Voetballers maken fouten, waarom zouden wij scheidsrechters ze dan niet mogen maken.

Vers is het lekkerst
//