Corné Braken: 20 Jaar tussen voetballende meiden

Een echte sportman in hart en nieren. Zo is hij in het kort te beschrijven. Als voetballer heeft hij in de C1 jeugd van NEC uit Nijmegen gespeeld, maar vanwege een beenbreuk zat het leven als betaald voetballer er helaas niet voor hem in. Bij de amateurclub DVG uit Liempde maakte hij wekelijks de beste speler bekend. Dat deed hij goed, want over het algemeen was men het met zijn keuze eens. Na de scheidsrechterscursus die hij in 1985 heeft gevolgd, is hij begonnen met het fluiten van jeugdwedstrijden. Al snel maakte hij de overstap naar het damesvoetbal. Naast de voetbalsport is hij ook een actief waterbasketballer, waar hij ook bestuurslid is. Of dat nog niet genoeg is, doet hij samen met zijn vrouw Anja elke week aan stijldansen. Corné Braken is twintig jaar actief als damesvoetbalscheidsrechter. Op de training vertelt hij veel verhalen over zijn belevenissen tussen de vrouwen. Wij vinden het nu wel eens de hoogste tijd om nader kennis te maken. Een portret van deze sympathieke Brabander. 

Corné legt Anja nog 1 keer de buitenspelregel uit..

Interview uit 2006 door Yoerak J. van Voorst

Waarom ben je niet direct lid van de COVS geworden?
In het begin voetbalde ik zondag zelf nog en had nog niet van de COVS gehoord. Bovendien was in die tijd was het wervingsbeleid nog niet zo actief. Toen Willy Peijnenburg, die bij mij op de cursus zat, mij erop attendeerde, ben ik gelijk lid geworden.

Hoe ben je scheidsrechter geworden?
Ik heb een aantal scheidsrechters in de familie. Ik ging ook vaak mee met het eerste van DVG uit Liempde. De scheidsrechter wekte bij mij gelijk interesse. Ik ben de cursus gaan volgen bij Jo van Balsfoort en ben daarna eerst jeugd gaan fluiten. Omdat ik graag zondagmiddag vrij wilde houden, heb ik ervoor gekozen om scheidsrechter te worden bij het damesvoetbal, omdat ik dan om 10 uur kon gaan fluiten.

Wat betekent de COVS voor jou?
Heel veel. Ze proberen altijd iets voor je te doen. Toen ik nog geen auto had, ging ik wedstrijden fluiten op de scooter. Bij een vereniging in Den Bosch hebben ze mijn scooter vernield. De COVS heeft geprobeerd dat ik daar geld voor kreeg, helaas is dat niet gelukt. Als ik op een activiteit van de COVS kan komen, dan kom ik ook.

Wat doe je zelf voor de COVS?
De boekjes rondbrengen en ik ben sinds 2003 assistent coach van het voetbalteam. Dat is erg gezellig. Ik leer veel van Peter. hij is rustiger en kan alles goed brengen. We bespreken alles samen en hij luistert ook naar mij. We nemen samen de beslissingen. 

Wanneer en waar ben je begonnen met voetballen?
Ik ben begonnen met voetballen bij de C1 van NEC uit Nijmegen. Helaas heeft dat niet lang mogen duren vanwege een beenbreuk. 

Je eerste wedstrijd als scheidsrechter?
Dat was een wedstrijd bij Schijndel. Jos van Tartwijk was begeleider. Ik was daar assistent, want we floten die wedstrijd met z’n drieën.

Wie was je voorbeeld als scheidsrechter?
Ignace van Swieten. Hij was zeer direct en to the point.

Wie is de knapste voetbalster?
Dat zou ik zo niet weten, maar het zijn er heel veel.

Anekdote als scheidsrechter?
Een toernooi bij WEC uit Wijbosch tijdens het tienjarige bestaan van die club. ‘t Zand uit Tilburg won dat toernooi. Toen ik af had gefloten voor het einde van de wedstrijd kwamen al die meiden op me afgerend en omhelsden me van blijdschap en hebben me zowat doodgeknuffeld.

Wie is momenteel de meest talentvolle scheidsrechter?
Leo van Beurden. Ik ben een paar keer bij hem wezen kijken. Zijn uitstraling zegt genoeg. Hij heeft weinig woorden nodig om kenbaar te maken dat hij de baas is. Van Lorenzo hoor ik lovende verhalen, maar die heb ik zelf nooit zien fluiten. Een amateurscheidsrechter heeft het veel zwaarder dan de betaalde jongens. De eerste groep heeft immers te maken met assistenten die soms niet al te eerlijk zijn.

Amateur- of betaald voetbal?
Beiden vind ik leuk om te zien. Ik ga net zo graag naar een wedstrijd van Schijndel als een wedstrijd op de televisie.

Stelling: Voetbal heeft twee scheidsrechters nodig in één wedstrijd.
Het moet blijven zoals het nu is. Iedere scheidsrechter fluit op zijn eigen manier en heeft zo een eigen stijl. Met twee scheidsrechters wordt de verwarring groter.

Moet een scheidsrechter zelf gevoetbald hebben?
Jazeker. De scheidsrechter is dan beter in staat om situaties in te schatten. Je kent de bewegingen en je bent op de hoogte van spelregels.

Wat is waterbasketbal?
Een sport waarbij de basket op het water ligt en met zuignoppen op de bodem op z’n plaats gehouden wordt.
Een wedstrijd duurt twee keer 7 minuten. Een teamsport van Vijf tegen vijf en het wordt net als bij het korfbal gemengd gespeeld. Er zijn twee scheidsrechters. Dat is nodig omdat er geen lichamelijk contact mag zijn en er gebeurt erg veel in een wedstrijd. Ter bescherming hebben de spelers oorbeschermers.

Anekdote als waterbasketballer?
Een wedtrijd tegen Raalten bij Utrecht.Raalten had balbezit. Op een gegeven moment gooit een speler van Raalten de bal op het hoofd van een medespeler en de bal verdwijnt in het eigen doel.

Wat zou je graag willen veranderen in de spelregels?
Overal de vijf minuten straftijd invoeren. Dus niet alleen bij de jeugd en lageren senioren.

Wat vind je de mooiste regel?
De voordeelregel waaruit gescoord wordt. 

Overeenkomst tussen voetbal en dansen?
In voetbal zitten bewegingen die wel iets van dansen weg hebben. Ik dans al vijftien jaar puur uit hobby en ontspanning.

Stelling: Lotingen zijn op voorhand bepaald.
Ik denk van niet. het systeem dat gehanteerd wordt vind ik meer dan terecht. Een ploeg mag best beloond worden om de prestaties. Met een loting mag er best sprake zijn van enig geluk.

Hoogtepunt als scheidsrechter?
De Limburgse eerste klasse derby Reuver dames 1 – RKTSV dames 1. In de eerste minuut vlogen twee speelsters elkaar al in de haren. Ik greep in en zei dat ze op de bon geslingerd zouden worden bij herhaling. De hele wedstrijd is het rustig gebleven.

Dieptepunt als scheidsrechter?
Mijn blessures. Ik heb op training ooit m’n enkel ernstig gebroken en verzwikt.

Als voetbal niet zou bestaan…
Dan zou ik gaan tafeltennissen. Een erg leuk spelletje, ondanks dat het balletje veel kleiner is. Als ik ooit stop met fluiten overweeg ik om te gaan biljarten.

Sport is een primaire levensbehoefte…
Sport hoort in de maatschappij, omdat het je lichaam fit houdt en je bent onder de mensen. 

Nederland heeft een minister van sport nodig…
Dat vind ik wel. Als het over geld gaat in de sport. Er zijn verenigingen die bevoordeeld worden, terwijl anderen benadeeld worden. Het waterbasketbal krijgt bijvoorbeeld te weinig subsidie van de NEBAS.

Stelling: De organisatie KNVB moet terug naar de afdelingen.
Daar ben ik het mee eens. De regio’s zullen dan weer kleiner worden, zodat je de bestuurders vaker ziet dan in het huidige systeem. De bestuursleden in Nieuwstad heb ik nog nooit gezien. De afstand is met de herindeling veel te groot geworden. Kleinschaligheid is beter voor de scheidsrechter.

Opmerkelijke wedstrijd in je carrière?
De kampioenswedstrijd VOE dames 1 – Woensel dames 1. VOE komt uit Zijtaard. VOE had aan de wethouder gevraagd om te komen kijken, terwijl ik dagelijks op het gemeentehuis werk. Toen ik maandag weer op het werk verscheen gaf de wethouder aan dat ik een erg goede wedstrijd gefloten had.

Stelling: damesvoetbal heeft meer publiciteit nodig.
Zeker weten. Studio sport zou wedstrijden uit de hoofdklasse moeten gaan uitzenden. Helaas wordt damesvoetbal ondergewaardeerd.

Hoe zie jij de toekomst van de scheidsrechter?
Somber. Het wordt steeds minder. De agressie op de velden moet drastisch terug. 

Jouw idee voor een clubavond?
Een discussie over beslissingen van de scheidsrechter aan de hand van televisiebeelden.

Vers is het lekkerst
//