Nico Opstraat: zonder voetbal is het leven saai

Zijn ambities liggen hoog. Ondanks het feit dat hij pas op relatief latere leeftijd de fluit ter hand heeft genomen. Daar heeft hij een meer dan goede reden voor. Hij vond het belangrijker en leuker om eerst met zijn kinderen naar het voetballen te gaan. Dat scheidsrechters veel van elkaar leren ondervindt hij aan den lijve in het spelregelteam. Onlangs werd hij op de voorronde van de spelregelwedstrijden voor COVS teams in Boxtel individueel eindwinnaar. Sinds 2005 is hij nu scheidsrechter en viert volgend jaar dus zijn eerste lustrum. De hoogste tijd om nader kennis te maken met Nico Opstraat, een leuke, aardige en grappige man.

Interview uit 2009 door Yoerak J. van Voorst

Waarom en hoe ben je scheidsrechter geworden?
Ik ben vrij laat begonnen te fluiten, omdat ik eerst met mijn kinderen overal naar toe ben gegaan bij RKJVV en Wilhelmina, waar ik ook leider, grensrechter en vereniging scheidsrechter was op de zondag. Toen mijn kinderen op eigen benen konden staan, ben ik voor de KNVB gaan fluiten.

Wat verwacht je van de COVS?
Dat de COVS Den Bosch Nog lang blijft bestaan en dat het een gezonde vereniging blijft. ga zo door!

Wat kan de COVS van jou verwachten?
Ik probeer zo veel mogelijk te helpen. Ik zit zelf in het spelregelteam onder leiding van Leo van Beurden.

Wanneer en waar ben je begonnen met voetballen?
Op veertienjarige leeftijd bij DVS Boys.

Je eerste wedstrijd als scheidsrechter?
Sarto 3 – Hilvaria 2, met 1 rode en 2 gele kaarten.

Wie was je voorbeeld als voetballer?
Johan Neeskens

Wie is je voorbeeld als scheidsrechter?
Kevin Blom

Anekdote als scheidsrechter?
Ik was bij een voetbalclub, waar ik het eerste moest fluiten en waar allemaal dames in bestuur zitten. Ik vroeg aan één van de dames waar ik mij kon gaan omkleden. Toen zei ze: “ik zal je wel even helpen scheids”, waarop ik zei: “dan begint de wedstrijd niet op tijd”, dus ben ik er toch maar niet op ingegaan.

Favoriete voetballer en waarom?
Pelé. Gewoon de beste!

Welke bezigheden naast het fluiten doe je nog meer?
Ik fiets graag, voor de deur zitten in de straat en ik zit graag aan mijn computer.

Wat vind je de mooiste (spel)regel? (en waarom)
Als je de voordeelregel toepast en er een doelpunt uit voortkomt. Dan heb je het goed gedaan als scheidsrechter.

Wat is er leuk aan spelregels?
Ik zit zelf in het spelregelteam en ik vind het leerzaam. Je blijft steeds weer leren van je teamgenoten en van coach Leo van Beurden.

Moet het vrouwenvoetbal meer aandacht krijgen via de media? Licht toe!
Het mag van mij, omdat ik zelf een dameswedstrijd heb gefloten, namelijk een wedstrijd van Herptse Boys in de eerste klasse. Ik wist niet dat de dames zo goed konden voetballen. Ik heb ervan genoten.

Hoe leerzaam is het spelregelteam?
Ik vind het heel leerzaam en je blijft steeds weer nieuwe regeltjes leren van elkaar.

Stelling 1: Geweld moet hard worden aangepakt
Ik vind van wel, want ze maken meer kapot dan wat je lief hebt.

Wat doe jij om het voetbal leuk te houden?
Ik probeer de wedstrijd zo dicht mogelijk te volgen en zo kort mogelijk te houden om opstootjes en relletjes te voorkomen. In de wedstrijd ga ik altijd leuk met de spelers en toeschouwers om en ga nog steeds met liefde en plezier elke wedstrijd fluiten.

Stelling 2: Limburg heeft een sterke club als Sporting Limburg nodig?
Je moet nooit twee clubs samenvoegen, als de toeschouwers er niet mee eens zijn. Dat blijft altijd botsen.

Sneijder of van Persie?
Sneijder.

Oranje heeft Seedorf weer nodig?
Ik vind van niet. Je moet een elftal verjongen, niet verouderen. Het is wel goed als één of twee ouderen in een elftal staan, die de jongere spelers wat kunnen sturen in de wedstrijd of training, maar daar heeft Oranje Seedorf niet voor nodig.

De 6/5 regel is een goede zaak voor het voetbal?
Ja. Als die regels er niet waren krijg je ook geen goede wedstrijd. Omdat regel 5 = de scheidsrechter en regel 6 = de grensrechter. (zo zal Blatter het vast nog niet hebben gezien. red.)

Stelling 3: voetballen leer je op de straat
Veel voetballers zijn groot geworden op straat. Kijk maar naar Johan Cruijff en Patrick Kluivert. Al die Amsterdamse voetballers zijn er groot mee geworden.

Opmerkelijkste wedstrijd die je ooit gezien hebt?
Nederland – Portugal, met de meeste gele en rode kaarten wat ik ooit heb gezien. Maar het ergste van alles was dat we nog uitgeschakeld waren ook.

AZ is een terechte kampioen?
Ja, ik gun het Louis van Gaal wel.

Wie degradeert er rechtstreeks uit de eredivisie?
De Graafschap

De Toppers gaan het Eurovisie songfestival winnen?
Ik hoop het.

Wat is jouw top 3 van songfestivalnummers aller tijden?
1. Ik zie een ster
2. Ding a Dong
3. Visite

Geef jouw opstelling van het Nederlands elftal
Doel: Van der Sar; Verdediging: Boulahrouz – Mathijssen – Ooijer – Bouma ; Middenveld: Sneijder – Kuijt – van de Vaart ; Voorhoede: Robben – Huntelaar – van Persie

Sport is een primaire levensbehoefte
Voor mij wel. Als ik zelf geen wedstrijd heb, dan ga ik graag kijken naar een collega scheidsrechter.

Als voetbal niet zou bestaan dan…
is er voor mij geen zaterdag en zondag meer en zou ik mezelf dood vervelen. Als er al een algehele afgelasting is, dan ben ik niet te spreken.

Hoe zie je jouw toekomst als scheidsrechter?
Ik wil zowel op zaterdag, als op zondag een trapje hoger fluiten. Dat is mijn streven.

Hoe zie je de toekomst van de scheidsrechter? (in het algemeen)
Ik hoop dat degenen die nu fluiten ook blijven fluiten en dat er maar veel nieuwe jonge scheidsrechters bij komen, want er is een groot tekort. Ik gun iedereen alle geluk en vooral plezier in het fluiten.

Welk onderwerp zou je op een COVS clubavond willen zien?
Dat weet ik niet.

Heb je nog iets toe te voegen?
Het mooiste dat ik heb meegemaakt is dat ik onlangs eerste ben geworden op de voorronde spelregelwedstrijden voor COVS teams in cafébar de Adelaar te Boxtel op 27 februari 2009. Ons team Den Bosch werd daar eerste en ik, Nico Opstraat, was de beste van de avond.

Vers is het lekkerst
//