Keep Soerdien: liefde voor tuinieren en marathons

Als zoon van een landbouwer op het Surinaamse platteland, keerde hij in 1975 vlak na de onafhankelijkheid Suriname de rug toe en emigreerde samen met Rita naar Nederland. Vanwege de bedreigde situatie als politieagent vonden ze dat verstandiger. Via Utrecht en Roermond vonden zij een huis in de Bossche wijk de Donk. Daar is hij lid geworden van SOV de Donk, dat later opging in DBNC. Bij Real Lunet heeft hij in het tweede elftal gespeeld. Vervolgens werd er in Den Bosch de Surinaamse voetbalclub Brasa ‘91 opgericht. Die club bestond niet lang, waarop het hele elftal van Brasa ‘91 naar BVV verkastte. Het jaar 2003 was een gemengd jaar. Als voetballer stopte hij, maar als scheidsrechter promoveerde hij naar groep 22. Als scheidsrechter zet hij zich niet alleen in voor de voetbalsport. Ook geeft hij graag leiding aan een partijtje volleybal. Als hij een keuze moet maken tussen voetbal en volleybal, dan moeten we tot de conclusie komen dat de volleybalsport in Keep Soerdien een ware supporter heeft. Onlangs heeft zich opgegeven voor de cursus praktijkbegeleider voor voetbalscheidsrechters. De hoogste tijd voor een portret van deze Surinaamse levensgenieter.

Op m’n 13e ging ik gelijk op doel….

Interview uit 2006 door Yoerak J. van Voorst

Waarom ben je scheidsrechter geworden?
Het voetbalspelletje vind ik heel leuk. Ik ben altijd actief bezig geweest in de voetballerij. Met het oog op de toekomst ben ik gaan fluiten, omdat er ooit een dag komt dat het voetballen ophoudt.

Wat betekent de COVS voor jou?
Heel veel. Ondanks dat ik niet zovaak op de clubavonden ben vanwege tijdgebrek. Het contact met de andere scheidsrechters vind ik zeer belangrijk.

Wanneer en waar ben je begonnen met voetballen?
In Suriname op 13-jarige leeftijd. We hebben in onze straat een voetbalclub opgericht en zijn gaan meedoen in de wildcompetitie.

Je eerste wedstrijd als scheidsrechter?
Elshout 2 – Nieuwkuijk 3. Gevoelsmatig ging dat al slecht en volgens het rapport ook. Ik wilde bijna stoppen, maar Jo van Balsfoort en Jos van Tartwijk hebben me overgehaald om de moed niet op te geven en ben de jeugd gaan fluiten. Mijn eerste jeugdwedstrijd was Real Lunet B2 – Den Dungen B2. Na afloop had ik er een goed gevoel aan overgehouden.

Waarom ben je keeper geworden?
Ik ben altijd keeper geweest. Toen ik 13 was ging ik gelijk in het doel staan.

Wie was je voorbeeld als scheidsrechter?
De Surinaamse scheidsrechter Freddie Goedhart.

Welke bezigheden doe je naast het fluiten nog meer?
Tuinieren, Muziek, koken en wandelen. Ik loop onder andere de 80 van de Langstraat en heb daarmee al 8 medailles verdiend. Tevens heb ik de halve marathons van Rosmalen en de Bossche Loop gedaan.

Wie is de mooiste Surinaamse voetballer aller tijden?
Wyne Schaal. Dat was de spits van Transvaal. Een rustige speler die elke wedstrijd wel scoorde.

Anekdote als scheidsrechter?
Ik moest fluiten in Mariaheide. Na het warmlopen en de bespreking met de assistenten ging ik nog even naar de WC. Ondertussen had de terreinknecht de deur al op slot gedaan, terwijl ik nog in de kleedkamer zat.

Stelling: Surinaamse voetballers in Nederland moeten voor het nationale elftal van Suriname kiezen.
Dat vind ik niet. Surinaamse voetballers in Nederland zijn genaturaliseerd en dus Nederlanders.

Kalou kan beter kiezen voor Ivoorkust dan voor Oranje.
Daar ben ik het mee eens. Zo’n geweldige voetballer is Kalou nou ook weer niet in mijn ogen.

Moet een scheidsrechter zelf gevoetbald hebben?
Dat vind ik wel. Alleen daardoor kent hij de kneepjes van een wedstrijd. Dat geldt ook voor alle sporten. Een scheidsrechter moet de sport eerst zelf beoefend hebben, alvorens hij er leiding aan kan geven.

Verschil tussen voetbal en volleybalscheidsrechter?
Bij het volleybal heb je weinig agressie in het veld. Bovendien wordt er eigenlijk nooit gemopperd op de scheidsrechter.

Wat zou je willen terugdraaien? (welke regel of verandering)
Het buitenspelsysteem. Niet moei-lijker maken dan het is. Buitenspel is buitenspel en verder niets.

Wat zou je graag willen veranderen in de spelregels?
Dat bij vrije schoppen alleen de verdedigende partij in de muur mag staan.

Wat vind je de mooiste regel?
Een strafschop toekennen voor een strafbaar feit in het strafschopgebied zonder dat de bal in de buurt is.

De mooiste volleybalregel?
Dat je ook buiten de lijnen van het speelveld de bal mag spelen. En de invoering van het rallypointsysteem, waardoor de volleybalsport sneller is geworden.

Overeenkomst tussen voetbal en volleybal?
Tegenwoordig mag je in de volleybalsport de bal ook met de voet spelen. Je mag elk lichaamsdeel gebruiken om de bal boven de grond te houden.

Stelling: Volleybal is een mooiere kijksport dan voetbal.
Zeker. Ik kijk graag naar volleybal op hoog niveau. Het volleybal is spectaculair en ze schelden elkaar niet uit voor rotte vis.

Hoogtepunt als voetbalscheidsrechter?
De tweede divisiewedstrijd FC Den Bosch B1 – Quick Boys B1 (0-1). Ik was goed in vorm en kon het goed bijhouden.

Hoogtepunt als volleybalscheidsrechter?
Servo 1 – Blok ‘80 1. Het hoogste niveau in de bedrijfscompetitie.

Dieptepunt als scheidsrechter?
Mijn blessure vorig jaar, waardoor ik wegens inzetbaarheid een stapje terug moest doen naar groep 23.

Amateur- of betaald voetbal?
Amateurvoetbal. Daar ga ik gemakkelijker naar toe. Bovendien wil ik van voetbal genieten en dat kan tegenwoordig niet meer bij het betaalde voetbal. Het amateurvoetbal is leuker en gezelliger. Jeugd- of seniorenvoetbal?
Ik kan nu zeggen seniorenvoetbal. Daar is het besef wat ze doen. De jeugd heeft dat eigenlijk nog niet.

Als voetbal niet zou bestaan…
dan zou ik misschien nog serieuzer met volleybal bezig zijn.

Stelling: Vroeger was het voetbal veel leuker.
Tot een jaar of vijftien jaar geleden wel, toen het nieuwe model van voetbal ingevoerd is. Sindsdien moeten de spelers doen wat de trainer zegt en krijg je geen spectaculaire capriolen meer te zien.

Voetbal in Nederland of Suriname?
In Suriname. Omdat ik daar op een lager niveau voetbalde, waardoor ik kon uitblinken.

Wat is het grote verschil tussen zaal- en veldvoetbal?
Bij zaalvoetbal heb je geen lichamelijk contact en weinig overtredingen. Het fluiten is daardoor een stuk rustiger.

Opmerkelijkste wedstrijd in je carriere?
De bekerwedstrijd ODC A1 – OJC Rosmalen A1. Dat was 1 van mijn spannendste wedstrijden, die door OJC gewonnen werd met 0-1. Het doelpunt was discutabel, omdat ODC beweerde dat het buitenspel was. Maar ik was er zo zuiver bij, dat ik hem niet afkeurde.

Stelling: Voetbal is een kijksport, waar teveel over gepraat wordt.
Dat is waar. Er wordt te veel nagepraat over discutable momenten en beslissingen van de scheidsrechters. Ik vind Talpa helemaal niets. Geef mij maar Tom en Mart bij de NOS.

Hoe zie jij de toekomst van de scheidsrechter?
Het gaat slecht. Ze worden weinig in bescherming genomen bij zware risico wedstrijden. Ook als men weet dat een scheidsrechter het bij een wedstrijd moeilijk gaat krijgen, worden er geen maatregelen genomen. De KNVB moet bij clubs met een slechte naam waarnemen. Als er iets gebeurt, dan kunnen er gelijk sancties volgen.

Wat is jouw idee voor een COVS-clubavond?
Een lezing van een goede coach uit de volleybalwereld.

Vers is het lekkerst
//