Marinus Wijnstekers veertig jaar COVS-lid

Marinus Wijnstekers is geboren en getogen in het gezellige Gelderse dorpje Hedel. Veertig jaar geleden is hij lid geworden van de COVS Den Bosch en omstreken. Een jaar nadat hij zichzelf opgaf voor de scheidsrechterscursus. Hij heeft alleen de lagere elftallen gefloten. Iets wat hij bewust gedaan heeft, omdat het hem puur om het plezier ging en niet om de prestatie. Trainen en conditietesten vond hij dan ook maar niets. Kortste weg over het veld is de diagonaal en daar houdt hij zich aan. In de keuken van de familie Wijnstekers had ik een gesprek met Marinus over zijn plezierige ervaringen in het leven als scheidsrechter.

Interview uit 2004 door Yoerak J. van Voorst

Waarom en hoe ben je scheidsrechter geworden?
Ik zat in het bestuur van vv Hedel. Toen ben ik begonnen met het fluiten van jeugdwedstrijden en op zondag bij de lagere senioren. Ik heb de scheidsrechterscursus gevolgd bij Piet van Wanrooij. Na de cursus floot ik zaterdags een C en B wedstrijd of alleen een A wedstrijd. In hetzelfde weekend floot ik dan op zondag de senioren. Ik ben vooral gaan fluiten omdat ik het leuk vind. De gezelligheid en sfeer eromheen. Ik heb nooit prestatiegericht gefloten. In mijn carrière als scheidsrechter heb ik ook nooit problemen gehad. Het plezier stond bij mij altijd voorop. Daar komt bij dat ik het altijd als prettig heb ervaren dat ik in het weekend iets leuks te doen had.


Je eerste wedstrijd als scheidsrechter?
Ik dacht het tweede elftal van RKJVV in Den Bosch. De tegenstander kan ik me niet meer herinneren.


Hoe ziet je tijdsbalk eruit als scheidsrechter?
In 1963 ben ik begonnen als scheidsrechter bij voetbalvereniging Hedel waar ik destijds in het bestuur zat. Ik heb mezelf toen overgehaald om de scheidsrechterscursus te gaan volgen. Toen wist ik al dat ik het puur uit plezier wilde gaan doen en niet prestatiegericht. Om die reden heb ik ook altijd lagere elftallen gefloten. Dat heb ik met plezier gedaan. De scheidsrechters voor de lagere elftallen zijn net zo hard nodig als de prestatiegerichte personen. In de jaren 90 ben ik ook dames gaan fluiten. Het hoogtepunt daarin was de promotiewedstrijd ODC DA1 tegen Ophemert DA1. De wedstrijd werd door ODC met 2-0 gewonnen, maar van beide teams kreeg ik te horen dat ik de wedstrijd goed geleid had.

Wie was je voorbeeld als scheidsrechter?
Jo van Balsfoort. Een zeer plezierige persoon in de omgang waarmee ik graag een babbeltje mee maak onder het genot van een biertje. Betaald voetbalscheidsrechters die het bij mij goed doen zijn Mario van den Ende en Ignace van Swieten.

Anekdote uit je begincarrière?
Tijdens een jeugdwedstrijd van OSC’45 B moest er een hoekschop genomen worden. Op een gegeven moment duurde dit mij te lang, waarna ik, nog voordat de hoekschop genomen werd, een doelschop liet nemen door de andere partij. Zonder enig protest werd mijn beslissing geaccepteerd.

Wat is er veranderd in de manier van fluiten van toen en nu?
Het is nu veel agressiever geworden dan vroeger. Er wordt niet of nauwelijks meer geaccepteerd.

Wat zou je terug willen draaien? (welke regel of verandering)
De terugspeelbal naar de keeper. Het is te verwarrend. Met het hoofd of knie mag de bal wel teruggespeeld worden, maar met de voet niet. Dat brengt alleen maar verwarring in het spelletje en daar is het voetbal niet bij gebaat.

Wat zou je graag willen veranderen in de spelregels?
De lijn van de buitenspelregel bij de zestienmeterlijn trekken. Dat wil zeggen dat je alleen nog buitenspel kunt staan na de zestienmeterlijn. De regel moet niet worden afgeschaft, want dan gaat de spits voor de keeper staan en dan heeft de keeper geen leven meer in het doel.

Wat is het absolute hoogtepunt van jou als scheidsrechter?
De openingswedstrijd Nederland – België van het WK zaalvoetbal in de Maaspoort in Den Bosch.

Dieptepunt in je carrière?
Dat ik afgekeurd ben om gezondheidsredenen.

Welke functies heb je naast scheidsrechter voor het voetbalspelletje?
Bestuurslid van v.v. Hedel, scheidsrechterbegeleider in de zaal en rapporteur zaalvoetbal.

Hoe ziet de ideale scheidsrechter eruit?
Hij moet mentaal erg sterk zijn. Maar ik voorspel verdere daling in het aantal scheidsrechters. Er worden te weinig jongeren scheidsrechter.

Stelling: Het voetbal moet stilgelegd worden bij spreekkoren vanaf de tribune
Het hangt er wel vanaf wat er geroepen wordt of de wedstrijd tijdelijk dan wel definitief gestaakt moet worden. Maar wat er tegenwoordig geroepen wordt vanaf de tribunes vind ik ver over de grens gaan. Ik sluit niet uit dat het dit seizoen gaat gebeuren.

Coopertest of shuttlerun test?
Geen van beiden. Ik heb beide testen nooit gelopen. Dat is natuurlijk ook mede de reden dat ik nooit gepromoveerd ben, maar dat vind ik niet belangrijk. Zoals ik al eerder zei: het gaat mij puur om het plezier in het fluiten.

Stelling: Amateurvoetbal is leuker dan het Betaald voetbal
Dat denk ik wel. Tegenwoordig zie je bij de amateurs mooiere wedstrijden dan in het Betaalde voetbal. De sfeer in de kantine aan de bar bij een amateurwedstrijd is veel beter en leuker. Ondanks dat denk ik wel dat het Betaalde voetbal niet zal verdwijnen. Het amateurvoetbal zal volgens mij zelfs stagneren, door de vele herindelingen die er plaatsvinden.

Leukste wedstrijd die je hebt gefloten?
De beslissingswedstrijd bij de dames ODC tegen Ophemert.

Vervelendste wedstrijd die je hebt gefloten?
Dat was een wedstrijd in de zaal. Nelissen sport uit Drunen tegen van Zandvoort uit Vlijmen.

Hoe zie jij de toekomst van de scheidsrechter?
Ik zie het somber in als er niet meer jonge scheidsrechters bij komen dan nu het geval is.

Heb je nog een wens?
Ik zou ooit nog weer eens willen fluiten, maar helaas laat mijn gezondheid dat niet toe. Het rapporteren van een scheidsrechter in het zaalvoetbal wil ik ook graag nog eens doen.

Vers is het lekkerst
//