Nieuws

COVS leden introduceren Pilot zelfontwikkeling

De KNVB heeft veel tekorten. Te kort aan scheidsrechters horen wij het meeste over, maar daarnaast zijn er ook tekorten in docenten, rapporteurs, begeleiders en budget. Al die tekorten leiden ertoe dat een groep scheidsrechters graag meer begeleiding van de KNVB wil ter bevordering van hun eigen ontwikkeling. De KNVB heeft een traject voor talenten die naar het betaald voetbal kunnen (TTBV) en voor een zeer kleine groep scheidsrechters waar de KNVB potentie in ziet voor het betaald voetbal of top amateurvoetbal (OTS). Daaronder is iedereen eigenlijk gelijk. Of je nu een fanatieke fitte 30-er bent die nog droomt van Quick boys – Katwijk of een 70-er die in de herfst van zijn carrière het prima vindt om ‘s nachts te dromen van Helvoirt – Alem. Je kan dan gaan zeuren op de KNVB, of zoals zeven COVS leden hebben gedaan, zelf een traject opstarten om dit gat op te vullen.

Begin dit jaar zijn Fenna, Rick, Jorn, Wouter, Olle, Julius en Mark samengekomen om elkaar te helpen. In de eerste sessie werd kennis gemaakt met iedereen. De sessie stond in het teken van welke vaardigheden iedereen dit jaar wil ontwikkelen. Iedereen werd op deze eerste avond gekoppeld aan een buddy. Buddy’s bellen elkaar wekelijks om de wedstrijd te bespreken en de belangrijkste leerpunten door te nemen. Deze wekelijkse gesprekken met je buddy levert veel interessante input op. Sommige buddy’s hebben elkaar zelfs bezocht bij een wedstrijd om zo nog meer van elkaar te leren. De KNVB denkt graag mee met dit soort initiatieven. De aanstellingen werden zo uitgevoerd dat de buddy’s de tijd hadden om voor of na hun wedstrijd bij de ander te kijken.

COVS leden introduceren Pilot zelfontwikkeling
Fenna, Julius en Olle voeren de pilot uit in de praktijk

Op de twee daaropvolgende bijeenkomsten werden steeds de recente wedstrijden besproken, was er speciale aandacht voor het thema volgen & positie kiezen en werden wedstrijdbeelden van elkaar van feedback voorzien. Het is leuk en leerzaam om beelden van elkaar te zien. De discussies over de beslissingen leiden tot veel nieuwe inzichten en het is leuk om te zien dat er verschillende manieren zijn om een bepaalde situatie op te lossen. Halverwege de eerste seizoenshelft werden de buddy’s veranderd, zodat er met iemand anders gespard kan worden over de wedstrijden.

In de winterstop zijn er veel oefenwedstrijden. Zo ontstond het idee om diverse wedstrijden te fluiten met een trio en zoveel als mogelijk bij elkaar te kijken om elkaar van tips te voorzien. Zo was er bijvoorbeeld de wedstrijd FC Den Bosch O21 – LRC die onder leiding stond van Julius, Olle en Fenna waarbij Mark, Jorn, Wouter en Rick op de tribune als kritische bezoekers aanwezig waren. Door de headset te lenen van de COVS konden de trio’s in de oefenwedstrijden met elkaar communiceren. Een leuke en leerzame ervaring, maar uiteraard ook een stuk gezelliger voor de assistenten dat je met elkaar kan communiceren onder de wedstrijd. Rick kon vanaf de tribune met de headset zelfs live tips geven over bijvoorbeeld looplijnen of de afstand tot het spel. Tot nu toe is het ontwikkeltraject een geslaagd initiatief. Het niveau waarop je fluit is niet relevant, zolang je maar de wil hebt om een betere scheidsrechter te worden. Iedereen kan van elkaar leren en maakt mooie stappen binnen onze ontwikkelgroep!

 

Geef een reactie