Eerste jubileumactiviteit groot succes

Ons lid Hans de Laat schreef onderstaand verslag over de eerste jubileumactiviteit van 2016:
Op zaterdag 19 maart stond om 10.00 uur de bus klaar bij Station Oost in Den-Bosch, voor het eerste uitstapje in ons jubileumjaar. Door de Jubileumcommissie, onder de bezielende leiding van Jan van Leijenhorst, was met veel creativiteit een prachtig dagprogramma in elkaar gezet. Om 11.00 uur werden we bij het PSV stadion verwacht, waar we in twee groepen werden rondgeleid in het 3e grootste stadion van Nederland waar plaats is voor 35.000 bezoekers. Sinds 1913 is PSV een officiële voetbalclub, onze gidsen vertelden uitgebreid over de geschiedenis met de vele succesmomenten en hun anekdotes.

Eerste jubileumactiviteit - panorama Philips stadionIn het stadion was men al druk bezig met de voorbereidingen voor de topper op zondag tegen Ajax.
Natuurlijk mochten we de bijzondere plaatsen in het stadion ook even bekijken, zoals de kleedkamers, het veld, het perscentrum, de bestuursloge en de bestuurs- en sponsoretage waar de tafels al keurig gedekt stonden voor zondag.
Na al die informatie mochten we in het 1913 café een kopje koffie of thee drinken, en konden we ook nog het PSV museum bezoeken waar we ondergedompeld werden in meer dan 100 jaar voetbal geschiedenis.

Jubileumactiviteit 2: Bierbrouwerij Croy

Om 13.00 uurEerste jubileumactiviteit - kasteel Croy vertrok de bus vanaf het stadion richting Aarle-Rixtel voor het bezoek aan Kasteel Croy. Op het kasteel werden we zeer gastvrij ontvangen door de beheerder dhr. Jan Franken en op zeer enthousiaste wijze uitgebreid geïnformeerd over de geschiedenis van het kasteel uit 1472. Het Landgoed De Croy, 254 Ha groot, waarvan dhr. Jan Franken ook de beheerder is, heeft ook een eigen bierbrouwerij. Voordat we naar de brouwerij gingen, brachten we een bezoek aan de koeien:het Italiaanse ras Marchigiana. Dit is een oud Etruskisch runderras wat gebruikt werd als trekdier, dus van nature rustig en een plezierig karakter.

Het bier wat op het landgoed wordt gebrouwen, wordt gebrouwen volgens het Duitse reinheidsgebot of zuiverheidsgebod, de brouwerij bestaat sinds 1671. Volgens het reinheidsgebot mag bier alleen gemout graan, water en hop bevatten, dus geen kruiden en vruchten. Na al die informatie over het kasteel, de koeien en het bier was het tijd om te gaan proeven. Na een afsluiting met een heerlijk stoofpotje van het Marchigiana rund, stond de bus alweer klaar voor vertrek naar Den-Bosch.

Nadat we dhr. Jan Franken bedankt hadden voor zijn gastvrijheid, kwam deze nog met een aangename verrassing. Buiten hetgeen dat hij deze excursie tegen zeer gereduceerde prijs had aangeboden, om de kosten voor deze excursie en de maaltijd beschikbaar te stellen aan de ALS Stichting.

Als deelnemer kan ik spreken over een zeer geslaagde dag, waar we ons jubileumjaar geweldig mee hebben aangevangen met veel dank aan de Jubileumcommissie. Tot de volgende jubileumactiviteit: op 7 april bezoeken we het voetbalmuseum in Roosendaal.

Hans de LaatEerste jubileumactiviteit - stoofpotje Croy

Vers is het lekkerst
//