Jos Poorts wint eerste editie Jo Brus spelregeltrofee

Jos Poorts heeft op maandag 3 april 2023 de eerste editie van de Jo Brus spelregeltrofee op zijn naam geschreven en mag zich daarmee officieel een jaar lang clubkampioen spelregels van COVS Den Bosch noemen. Jos wist een eindscore te halen van 30 punten. Op de tweede plaats eindigden ex aequo Pietro Ceruti en Wouter Linders met 26,5 punten. Julius van ’t Hof mag door deze ex aequo ook op het podium klimmen met een derde plaats.

Alle lof voor het eerste clubkampioenschap spelregels om de Jo Brus trofee gaan uit naar onze voorzitter Timo van der Velden. De voorbereidingstijd van het samenstellen van vragen en tot in detail verzorgen van het programma mag niet geruisloos aan ons voorbij gaan. Neem de chapeau daar maar even voor af.

De deelnemers begonnen even na acht uur aan de eerste ronde van 10 vragen. De eerste vraag handelde over het dragen van een losse col in de winter door een speler. Dat is natuurlijk niet toegestaan, omdat het een gevaar oplevert voor zichzelf en andere spelers. Iets wat los hangt aan de uitrusting is nooit goed.

In de tweede ronde werden 5 keer een viertal stellingen voorgelegd, waarvan er steeds 2 goed waren en twee fout. Dat lijkt eenvoudig, maar was het zeker niet.
In de derde ronde werden er 5 keer stellingen gegeven die de deelnemers moesten aangeven of ze juist of onjuist waren. Ook dit viel bij veel deelnemers niet mee.

De vierde ronde moest aan de hand van beelden de juiste beslissing gegeven worden. Zowel de sanctie als spelhervatting. Hierbij kwam de discussie los bij een harde overtreding op het middenveld. Veel deelnemers vonden het een rode kaart, terwijl het spelregelboekje een gele kaart voorschrijft. Hier blijkt dat er altijd weer een grijs vlak is bij het beoordelen van een overtreding. Uiteraard is hierbij de beslissing van de scheidsrechter op het moment zelf leidend.

In de vijfde en laatste ronde werden er weer beelden getoond, waarbij alleen de discplinaire straf gevraagd werd. Geen kaart, gele kaart of rode kaart.

Het eerste clubkampioenschap om de Jo Brus spelregeltrofee was een leerzame avond. Er zijn natuurlijk fouten gemaakt, maar van fouten leer je het meest. En dat nemen we weer mee als bagage naar de praktijk op de velden.

Vers is het lekkerst
//