Mooi affiche voor Bossche scheidsrechter

Dé wedstrijd van afgelopen weekend in de regio Den Bosch waar iedereen het over had was natuurlijk Haarsteeg – Nieuwkuijk. Veel was er al geschreven over deze derby, die al 42 jaar niet meer gespeeld was in competitieverband, en er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar deze wedstrijd. Niet alleen de supporters kijken uit naar dit soort wedstrijden, ook scheidsrechters fluiten graag dergelijke “burenruzies” en sommige hebben misschien wel met spanning gekeken naar het portaal: zou ik die wedstrijd krijgen? Uiteindelijk werd de taak om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen neergelegd bij een lid van onze eigen COVS vereniging: Turan Akturan. We namen even contact op met Turan om te vragen naar zijn ervaringen over deze beladen wedstrijd.

Je had een mooie wedstrijd dit weekend. Hoe was het?
Het was een hele mooie wedstrijd, erg spannend van begin tot einde maar vol strijd en passie. Met het vele publiek erbij werd het erg gezellig rondom het veld. Haarsteeg heeft een mooi complex dat werkelijk helemaal gevuld was. Je merkte ook goed dat er spanning stond op deze wedstrijd. De eerste helft was slordig met veel balverlies en veel fouten. Misschien kwam het ook wel door de spanning dat ik een paar gele kaarten moest geven, maar verder was het een leuke wedstrijd.

Was het voor jou de eerste keer dat je een wedstrijd floot waar zoveel publiek aanwezig was?

Voor mij niet, ik heb een keer een beslissingswedstrijd mogen fluiten waar ook veel publiek aanwezig was maar dat waren er niet zoveel als vandaag. In Turkije heb ik vroeger nog gevlagd op hoog niveau dus ik heb wel vaker moeten presteren onder het oog van veel publiek.

Denk je dat de KNVB bewust heeft gekozen voor een Bossche scheidsrechter voor deze wedstrijd?

Ik denk het niet, misschien wel. Veel gaat natuurlijk digitaal dus je weet niet of deze wedstrijd speciaal met de hand is aangesteld. Maar het maakt mij niet uit, dit zijn leuke wedstrijden en ik heb er volop van genoten. Het maakt volgens mij ook niet uit of hier een Bossche scheidsrechter of iemand uit Eindhoven, of waar dan ook vandaan, op had gestaan.

Hoe gaat het dit jaar?

Het gaat lekker, ik fluit al een paar jaar in groep 3 en dat gaat goed. Ik ben nog maar 47 dus ik heb wel ambitie. Dit jaar heb ik twee rapporten gehad en die waren gewoon goed. Bij deze wedstrijd had ik ook een rapporteur, dus ik wacht af wat ik krijg. Misschien dat promotie er nu eindelijk in zit, we wachten af. Overigens heb ik vorige maand in Breda een speld ontvangen van de KNVB omdat ik al 21 jaar actief ben in Nederland, ik ben nu officieel Scheidsrechter van Verdienste, leuk om die waardering te krijgen. In totaal ben ik al sinds 1987 actief als scheidsrechter, zoals gezegd eerst in Turkije en nu hier.

Bossche scheidsrechter Turan Akturan

Vers is het lekkerst
//