Oud voorzitter van Balsfoort 60 jaar lid van COVS Den Bosch

Joop en Mien van Balsfoort met de oorkonde voor het 60 jarig lidmaatschap

Er viel het één en ander te vieren tijdens de algemene ledenvergadering van COVS Den Bosch e.o. op maandag 25 maart 2024 met maar liefst 4 jubilarissen. Een mijlpaal was er voor de 79-jarige Joop van Balsfoort. Hij kreeg de oorkonde uitgereikt voor zijn 60 jarig lidmaatschap van de COVS. Nico van Engelen en Harry Verkuijlen werden gehuldigd voor hun 40 jarig lidmaatschap. Ook dat is een mooie mijlpaal. Helaas was Jan Willems verhinderd om de speld voor zijn 25 jarig lidmaatschap in ontvangst te nemen, maar die krijgt hij op een later moment uitgereikt.

Zolang de gezondheid het enigszins toelaat laat Joop van Balsfoort zich nog regelmatig zien bij COVS Den Bosch. Hij houdt de vereniging waarvan hij vijftien jaar geleden nog voorzitter was, nauwlettend in de gaten. In de nadagen van zijn carriere was hij actief als scheidsrechter in het jeugdvoetbal en trainde hij wekelijks op de dinsdagavond de groep Den Bosch. Als grensrechter in het betaald voetbal heeft hij mooie momenten beleefd. Zo bleef de bal ooit binnen de lijnen nadat deze tegen hem aan geschoten werd.
In de wedstrijd Veendam – De Graafschap werd de bal van 20 meter van de zijlijn uitgetrapt. De bal kwam recht op mij af. Ik wist zo gauw niet wat ik moest doen. Van Balsfoort bukte om de bal te ontwijken, maar in plaats daarvan kreeg hij de bal vol op zijn borstkas, waarna de bal terug in het veld stuiterde. Iedereen bleef staan met de veronderstelling dat de bal uit was. De bal was niet uitgeweest en bleef in het spel. Een speler van de Graafschap pikte de bal op en scoorde. Scheidsrechter Ab Schuurmans kwam naar hem toe. Joop vertelde dat de bal tegen hem aan kwam, maar niet buiten is geweest, waarna Ab een geldig doelpunt toekende. Natuurlijk ontstond er hectiek. Trainer Henk Nienhuis van Veendam was verontwaardigd, maar na de wedstrijd gaf hij toe dat het een geldig doelpunt was.

Hoogtepunten tijdens zijn actieve loopbaan waren de wedstrijden in de hoofdklasse zoals Geldrop tegen RKC, dat toen nog in het amateurvoetbal uitkwam. Die heeft van Balfsfoort twee keer mogen fluiten.

De toekomst van de scheidsrechter zag er 20 jaar geleden eigenlijk hetzelfde uit als heden ten dage. Als voetbalverenigingen en spelers niet meer ontzag en respect voor elkaar hebben en dat de scheidsrechter niet gezien wordt als bespeler van het geheel, dan voorziet van Balsfoort dat er geen mensen meer zullen zijn die scheidsrechter willen worden. Er komen momenteel te weinig jonge scheidsrechters bij of haken snel af. De KNVB moet nog meer aandacht besteden aan het behoud. Er moet meer waardering komen voor de scheidsrechter. De afstand tussen de KNVB en de scheidsrechter is te groot geworden. Als het niet drastisch verandert, dan ziet van Balsfoort het somber in voor de toekomst. Persoonlijke begeleiding van de scheidsrechter is erg belangrijk en hard nodig.

Harry Verkuijlen 40 jaar COVS lidNico van Engelen 40 jaar COVS lid

Nico gebruikt wekelijks zijn talent als tonprater op de velden. Dit levert vaak humoristische en ontspannende scènes op. Een mooi voorbeeld staat nog altijd vers in het geheugen van de Vlijmenaar. Tijdens een wedstrijd van vv Hapert was er een speler die continue liep te mekkeren. Op een gegeven moment was Nico hier wel klaar mee en sprak de betreffende speler toe met de legendarische woorden: Wat hapert er nu weer? Omstanders schoten gelijk in de lach. Het ijs was gebroken. Het is Nico ten voete uit. De COVS kan altijd op Nico rekenen. In 2007 trad hij toe toe het bestuur en nam als lid het materiaalbeheer voor zijn rekening.

Harry Verkuijlen is op zaterdag scheidsrechter in het jeugdvoetbal en heeft jarenlang ook op zondag leiding gegeven bij het damesvoetbal.

Vers is het lekkerst
//