Aanpassing piramide arbitrage na vragen COVS

In het najaar van 2015 kwam de KNVB naar buiten met de plannen voor de nieuwe piramide arbitrage. Dat leidde bij veel scheidsrechters tot vragen en gefronste wenkbrauwen. De COVS heeft nav een rondvraag bij de leden deze zorgen geuit bij de KNVB middels een brief. Nu komt de KNVB met een uitgebreide reactie.

Na het versturen van de brief is er op meerdere momenteAanpassing piramide arbitragen contact geweest met de KNVB over de reactie van de KNVB. Na de eerste reactie bleven nog steeds enkele vragen onbeantwoord en was de COVS niet tevreden over het wedstrijdpakket van de scheidsrechters uit groep 1 die dit jaar onder in hun groep eindigen. De KNVB heeft nu gelukkig besloten om de reserve-hoofdklasse wedstrijden volledig in het wedstrijdpakket van groep F (vooral 3e klasse standaard) te plaatsen en niet ook nog deels in groep E (vooral 2e klasse standaard), in groep E komen daardoor wel enkele wedstrijden per seizoen uit de 3e klasse bij het wedstrijdpakket. De COVS is blij met deze aanpassing.

Aanpassingen piramide arbitrage

Daarnaast heeft de KNVB nog meer duidelijkheid gegeven over wat er bedoeld wordt met ‘aanstellingen op maat’ en de garantie gegeven dat ALLE scheidsrechters (dus ongeacht de leeftijd) hiervoor in aanmerking komen als de scheidsrechter voldoet aan de criteria. Ook kon de KNVB zorg wegnemen over het geringe aantal wedstrijden per groep, waardoor het leek alsof veel scheidsrechters of vaak bij dezelfde vereniging zouden moeten fluiten of vaak een weekend vrij zouden zijn.

De volledige brief van de KNVB is bijgevoegd aan dit artikel. In de brief van de KNVB staat de oorspronkelijk vraag van de COVS steeds schuingedrukt en volgt daarna de reactie op die vraag.

Het VCN is blij dat de KNVB de signalen vanuit de COVS serieus heeft genomen. De KNVB heeft op één punt ook daadwerkelijk aanpassingen gedaan en een deel van de zorgen over de piramide is weggenomen door een duidelijke beantwoording van de vragen. Het VCN kan dan ook leven met de antwoorden van de KNVB en de argumentatie vanuit ‘Zeist’. Dat betekent echter niet dat alle zorg is weggenomen. Er blijven onderdelen in de piramide zitten waar de COVS andere keuzes gemaakt zou hebben. De COVS kan dan ook niet anders dan de situatie volgend seizoen kritisch blijven volgen. Een uitgebreide evaluatie in het volgende seizoen is absoluut noodzakelijk om te kunnen beoordelen dat wat nu theoretisch allemaal redelijk logisch lijkt, in de praktijk ook inderdaad zo blijkt te werken.

Lees hier de reactie van de KNVB.

Bron: covs.nl

Vers is het lekkerst
//