Martin Perez: plezier belangrijkste bij het fluiten

Betaald voetbalscheidsrechter Martin Perez (35) uit Helmond was maandag 2 oktober te gast bij COVS Den Bosch om een lezing te geven in het kader van de week van de scheidsrechter. Hij begon zijn indrukwekkende loopbaan vijftien jaar geleden bij zijn club Mierlo Hout, toen er een scheidsrechter nodig was bij de F-pupillen. Het fluitje is daarna snel gaan rollen. Moeilijke momenten noemt Perez de wedstrijd FC Groningen – FC Den Bosch op vrijdag 29 september en de wedstrijd Willem II – FC Den Bosch in oktober 2022. Desondanks staat het plezier voorop, wat voor de Helmonder het belangrijkste motief is om de fluit te hanteren.

In het dagelijkse leven is Martin Perez Business Manager International op het gebied van warmtepompen. Het combineren van werk en hobby is soms lastig, aangezien hij voor het werk regelmatig in het buitenland zit. De focus ligt op fitheid. Hij traint wekelijks bij COVS Helmond en de Bedafse bergen in Vorstenbosch. Bij de laatste gaat het vooral om krachttraining, want het vereist de nodige inspanning om je te kunnen voortbewegen in het ruwe zand.

Het talententraject amateurvoetbal heeft Martin Perez 2 jaar doorlopen. Vervolgens heeft hij 3 jaar in het talententraject betaald voetbal gezeten, alvorens hij toetrad tot het scheidsrechterskorps betaald voetbal. In een vrij korte tijd heeft hij de eredivie bereikt als scheidsrechter. Hij wist op juiste momenten te pieken en daardoor zijn kansen weten te pakken.

Tijdens de lezing licht Perez ook zijn ervaring en werk als VAR scheidsrechter toe. De VAR grijpt gemiddeld 2 keer in per speelronde, dus eigenlijk valt dat reuze mee. Meestal is een VAR advies een goede beslissing, helaas komt het een enkele keer voor dat er alsnog een foute beslissing komt. Het blijft mensenwerk en fouten mogen dan best eens gemaakt worden, aldus Perez. De samenwerking tussen scheidsrechter en VAR is uiteraard cruciaal. Snel kunnen schakelen en beoordelen is hierbij essentieel.

Er wordt wel eens gesuggereerd dat de KNVB alle scheidsrechters op dezelfde manier wil laten fluiten. Dat ontkracht Perez. Het is geen eenheidsworst, Er is wel degelijk ruimte om je eigen stijl van leiding geven toe te voegen aan het geheel.

Vers is het lekkerst
//